Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al cimpului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii.
La vechii traci aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul sau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii.
In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de riu vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la git. culoarea rosie, data de foc, singe si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii. Culorile alb si rosu au ramas pina in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta si inmormintare.
Raspindit in toate provinciile tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian relateaza ca in Moldova si Bucovina martisorul consta dintr-o moneda de aur sau de argint legata cu un snur alb si rosu la gitul copiilor. Era credinta ca portul martisorului face ca acestia sa aiba noroc. Fetele il purtau timp de douasprezece zile la git, dupa care-l prindeau in par si-l tineau astfel pina la sosirea berzelor sau pina ce inflorea primul pom. Dupa aceea, cu snurul legau creanga pomului, iar cu banul respectiv isi cumparau cas, pentru ca tot anul sa le fie fata frumoasa si alba.
O primavara frumoasa !
Bine te-am gasit.O primavara plina de zambete iti doresc.
RăspundețiȘtergeree bine sa ne pastram obiceiurile. sunt atat de frumoase. si ne fac sa ne simtim din nou oameni.
RăspundețiȘtergereVictoria:
RăspundețiȘtergereBine te-am gasit !Ti-am vizitat gradina.Noi venim la culesul roadelor. Pana atunci,spor la treaba!:)
Dan:
E bine sa ne pastram obiceiurile si sa ne bucuram de ele.Sunt frumoase si cele importate dar obiceiurile noastre au ceva magic in ele si transmit mesaje pe care poporul nostru le-a mostenit ,cred, genetic.Asa cum ar fi sacrificiul de sine pentru binele comun.
Mugure, doar suntem neam de traci, nu?
Ei spun ca le-am furat sarbatoarea noi ne-o aparam cat putem de mult.Adevarul e ca bulgarii si noi avem multe obiceiuri comune.
Iti doresc o primavara plina de caldura sufleteasca !